П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Відбулися Комітетські слухання на тему «Аналіз стану природно-заповідного фонду України»
05 лют. 2015

Виступ Тетяни Тимочко на Комітетських слуханнях «Аналіз стану природно-заповідного фонду України» 

4 лютого 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  відбулися слухання, на яких обговорювалися основні проблеми природно-заповідного фонду та шляхи їхнього вирішення.

KS PZF zastavka

У засіданні взяли участь Микола Томенко, голова Комітету, народні депутати України, Остап Єднак, секретар Комітету, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру, директори природних заповідників та національних природних парків, представники органів влади, наукових установ Національної академії наук України.

Починаючи комітетські слухання, Микола Томенко зазначив, що на даний момент держава втратила контроль над управлінням у сфері заповідної справи. Більшість природоохоронних територій, які були створені за останні роки, досі офіційно існують лише на папері. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» було скасовано обов’язковий державний контроль за дотриманням природоохоронного законодавства. Наразі органи Мінприроди не можуть виявити та припинити навіть ті порушення, які виявляє природоохоронна громадськість, оскільки функції контролю за дотриманням природоохоронного законодавства покладено на Державну екологічну інспекцію України, яка на даний час фактично припинила свою діяльність. Необхідне впровадження конкретних дій для попередження знищення цінних заповідних територій та покращення стану природно-заповідно фонду України.

KS PZF TVУ своєму виступі Тетяна Тимочко наголосила на тому, що проаналізувавши стан виконання рішень попередніх Комітетських слухань у 2008 та 2013 роках, а також рекомендацій Парламентських слухань щодо дотримання вимогекологічного законодавства в Україні у 2000 році, можна помітити, що з усього масиву було виконано близько 15 %, а інші пропозиції переходять з одного документу в інший. Вона зауважила, що наразі активно знищуються об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення, які займають 1 млн 800 тис. га і є важливим резервом природоохоронних територій. Саме тому необхідні суттєві зміни в стратегії законодавчого управління, і першим кроком має бути накладання мораторію на будь-які зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Починаючи з 2010 року народні депутати 4 рази вносили законопроект про надання дозволу на полювання у природно-заповідних об’єктах, що є неприпустимим порушенням заповідного режиму. Крім цього, вкрай необхідно розпочати адаптацію українського законодавства до європейських директив у сфері охорони довкілля.

Для розв’язання проблем фінансування, на яких наголошували керівники заповідних об’єктів, варто внести зміни і доповнення до базових законів та Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» і залучати кошти для фінансування природоохоронних об’єктів на засадах державно-приватного партнерства. Якщо звільнити від податків бізнес-структури, які вкладають кошти в розвиток природоохоронної галузі, заповідні об’єкти будуть отримувати додаткове фінансування від приватного сектору.

Важливим питанням є функціонування системи державного управління заповідною справою. Природоохоронні громадські організації вже давно наполягали на створенні Агенства заповідної справи, замість цього у Міністерстві екології хочуть об’єднати Департамент заповідної справи з Департаментом біорізноманіття. До того ж, Міністр екології України планує передати частину функцій Мінприроди іншим міністерствам, демонструючи при цьому свою некомпетентність та непідготовленість. Тетяна Валентинівна запропонувала Комітету розглянути питання реформування природоохоронної галузі України, зокрема проект, який був підготовлений експертами Всеукраїнської екологічної ліги. Без реформування всієї галузі можна втратити навіть ті заповідні території, які вже є.

Насамкінець, Тетяна Тимочко зазначила, що найгострішим питанням сьогодення є війна на сході України, яка окрім людських жертв та руйнацій призводить до знищення природних територій Луганської та Донецької областей. Частина заповідного фонду цього краю вже знищена, проте треба здійснити негайні заходи для збереження територій, які ще залишилися. На жаль, за весь час ведення бойових дій Міністерство екології та природних ресурсів України не здійснила жодного кроку для вирішення цієї проблеми, у той час як природоохоронні громадські організації разом з науковцями провели вже 3 круглі столи, присвячені екологічним наслідкам воєнних дій, та розробили конкретні пропозиції щодо їхнього подолання.

Керівники заповідників та національних парків виділили загальні проблеми природоохоронної сфери, зокрема: відсутність державної системи моніторингу, недостатнє фінансування об’єктів природно–заповідного фонду, протиріччя та неточності у законодавстві, призначення на керівні посади за партійною ознакою без наявності необхідних знань та досвіду.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи