П'ятниця 29 бер. 2024
Чи зможе громадськість контролювати процес реконструкції Бортницької станції аерації?
04 лют. 2015

28 січня 2015 року в Києві відбувся круглий стіл «Впровадження громадського антикорупційного контролю за реконструкцією Бортницької станції аерації», організатором якого виступив Центр політичних студій та аналітики.

Мета заходу – розглянути ризики майбутньої реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) на довкілля, визначити шляхи громадського контролю за витратами коштів під час ремонтних робіт, запропонувати механізми співпраці представників влади з громадськістю в рамках контролю за реконструкцією БСА.

У засіданні круглого столу взяли участь Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Наталя Семко, голова постійної комісії з питань екології та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Геннадій Сінцов, голова Дарницької районної державної адміністрації, Володимир Бражник, директор Бортницької станції аерації, Андрій Марусов, експерт Центру політичних студій та аналітики, Олександр Лємєнов, юрист Центру політичних студій та аналітики, Гліб Канєвський, експерт Центру політичних студій та аналітики.

У своєму виступі Тетяна Тимочко акцентувала увагу на загрозах Бортницької станції аерації (БСА) для довкілля та здоров’я людей, а також внесла пропозиції щодо покращення стану водних ресурсів столиці.

bortnichiДо основних проблем Бортницької станції аерації належать:

–       технічно застаріле обладнання, яке не справляється з очищенням стічних вод, особливо в період паводків чи рясних опадів;

–       невідповідність очищених вод встановленим нормативам;

–       пожежі на мулових полях;

–       жахливий запах, який створює незручності для місцевих мешканців.

На її думку важливим заходом є інвентаризація існуючих об’єктів господарювання в межах встановлених водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, оскільки у разі забруднення поверхневих чи підземних вод дуже важко визначити підприємство, яке здійснює скиди. Така ситуація сталася влітку 2014 року, коли відбувалося багаторазове отруєння річки Коник в межах Києва. Також, варто створити фонд, в який будуть відраховуватися кошти від кожного квадратного метру новозбудованих площ в місті для реконструкції та модернізації станції аерації та каналізаційних мереж міста Києва.

Для розв’язання проблем, пов’язаних із функціонуванням очисних споруд у великих та малих населених пунктах, в тому числі і БСА, необхідно ухвалити Закон України «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», оскільки надмірна кількість цих речовин у стічних водах згубно пливає на мікрофлору активного мулу.

Пластикові пакети складають значну частину сміття (приблизно 10 тон), що уловлюються механічними решітками на БСА. Це зумовлює зниження ефективності роботи станції, тому необхідно затвердити Закон України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакетів» (розроблено експертами Всеукраїнської екологічної ліги та подано на розгляд депутатам Верховної Ради України ще у 2012 році, проте, він так і не був прийнятий).

Тетяна Валентинівна зауважила, що Всеукраїнська екологічна ліга протягом багатьох років вносить пропозиції щодо покращення стану водних ресурсів Києва до відповідних органів виконавчої влади, проте міські чиновники чекають чергової аварії, щоб знову «закопувати» кошти киян.

IMG 2788

«Непрозорість Київводоканалу – це гігантський ризик для Києва, – вважає Андрій Марусов. – Довіряти колосальні кошти компанії, не запровадивши механізмів ефективного громадського антикорупційного контролю, означає поставити під удар саму реконструкцію».

Для зменшення ризиків громадські експерти розробили спеціальну методологію, за якою пропонують прослідковувати витрати коштів у рамках реконструкції.

«Від впровадження або ж відсутності цієї експертизи буде залежати не лише збереження мільйонів доларів, але й здоров’я сотень тисяч жителів Києва, – вважає Олександр Лємєнов, – Неякісна реконструкція Бортницької станції аерації або ж повна відсутність робіт може нести за собою справжню екологічну катастрофу для цілого регіону».

Про механізми контролю закупівель, які використовуватиме громадськість, розповів Гліб Канєвський. Діючий Закон про закупівлі містить ряд практичних механізмів, за допомогою яких  кияни зможуть убезпечити витрату коштів під час ремонтних робіт аераційної станції. Наприклад, це і публічна документація про перебіг тендерів на “Віснику державних закупівель”, і право активістів бути присутніми під час проведення тендерів.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи