Версія для друку
У Запоріжжі на засіданні круглого столу розглянули проблеми поводження з побутовими відходами
16 квіт. 2015

Програма

16 квітня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга спільно з Екологічною Рециклінговою Асоціацією України організувала та провела круглий стіл «Запровадження екологічно безпечної системи поводження з побутовими відходами у Запорізькій області».

Zal

У засіданні круглого столу взяли участь Ванат Петро Михайлович, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців та роботодавців «Потенціал», Карпій Сергій Євгенович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації, Брутман Едуард Леонідович, заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Запорізької міської ради, Золотарьов Гліб Анатолійович, начальник Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, Ігнатенко Олександр Павлович,кандидат економічних наук, Президент Громадської спілки «Екологічна Рециклінгова Асоціація України», Булгаков Олександр Геннадійович, представник ТОВ «Центр Муніципальних Технологій», представники наукових установ, бізнес-структур, які працюють у сфері поводження з відходами, природоохоронних громадських організацій, ЗМІ.

Петро Ванат зазначив, що розв’язання ситуації, що склалась у сфері поводження з відходами, потребує ефективних цілеспрямованих дій у рамках єдиної державної політики. Він зауважив, що сфера поводження з відходами має багато проблем, серед яких варто виділити розпорошення та нецільове використання екологічного податку, оскільки його перевели зі спеціального фонду у загальний.

Про проблеми системи поводження з твердими побутовими відходами у Запорізькій області доповів Сергій Карпій. Він зазначив, що згідно Реєстру місць віддалення відходів, на території області розміщено 96 полігонів відходів, з яких 60 - це полігони твердих побутових відходів. За рахунок коштів обласного бюджету передбачено будівництво полігонів твердих побутових відходів, зокрема: в  м. Кам'янка-Дніпровська (стан готовності – 50 %), в с. Велика Білозерка Великобілозерського району (92 %), в м. Гуляйполе (52 %).

За кошти державного бюджету планується продовжити будівництво полігону твердих побутових відходів № 3 (з сортувальним комплексом та допоміжними спорудами) на землях Сонячної селищної ради Запорізького району Запорізької області.

Едуард Брутман наголосив на тому, що проблема збирання та видалення побутових відходів у Запорізькій області стоїть дуже гостро. Полігон ТПВ №1, на який вивозиться більша частина сміття, функціонує з 1952 року і через 15 років він буде перевантажений. Тому будівництво нового полігону є актуальним питанням, яке вирішується вже довгий час.

Олександр Ігнатенко акцентував увагу на тому, що Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», в рамках якого відбувся захід, став платформою для обміну знаннями і досвідом та налагодження співпраці у цій галузі.

Він розповів про концепцію комбінованої організаційно-економічної системи поводження з відходами кінцевого споживання продукції.

Докладніше