Версія для друку
Відбулося засідання круглого столу «Екологічні проблеми Рівненської області та шляхи їх розв’язання»
06 квіт. 2015

Проект Резолюції

3 квітня 2015 року в рамках ініціативи «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку» в м. Рівне Всеукраїнська екологічна ліга провела круглий стіл «Екологічні проблеми Рівненської області та шляхи їх розв’язання».

У засіданні круглого столу взяли участь: Валентин Дудка,директор Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації, Віталій Даценко, заступник начальника Рівненського обласного управління водних ресурсів, Ігор Гущук, кандидат медичних наук, заступник начальника, заступник головного лікаря Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Василь Бачук, директор Рівненського природного заповідника, науковці, представники громадських природоохоронних організацій, ЗМІ.

IMG 1647Тетяна Тимочко привітала учасників засідання та зазначила, що Рівненська область відноситься до регіонів багатих на природні ресурси, зокрема вона відома лісами та покладами бурштину. Проте, нераціональне використання природних багатств призводить до знищення унікальних територій та виснаження ресурсів, а також зумовлює забруднення довкілля.

Всеукраїнська екологічна ліга започаткувала ініціативу з інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку, оскільки більшість проектів обласних стратегій розвитку до 2020 року не містять чітко окресленої екологічної складової. Це є головною вимогою європейських директив, які наша держава має імплементувати відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Стратегія розвитку Рівненської області до 2020 року була затверджена 18 грудня 2014 року, проте екологічна складова у ній викладена не в повному обсязі і розпорошена по різним стратегічним цілям. Саме тому метою круглого столу є формування пропозицій щодо розв’язання екологічних проблем Рівненської області для подальшого формування Стратегічної цілі «Екологічна безпека та збереження довкілля», яка буде запропонована обласній державній адміністрації для включення у Стратегію розвитку Рівненської області до 2020 року.

IMG 1766Тетяна Валентинівна зауважила, що сьогодні держане управління у сфері охорони довкілля є слабким та непрофесійним, оскільки Міністр екології та природних ресурсів України, так само, як і його помічники, не є спеціалістом у цій галузі. Національна екологічна рада України звернулася до Президента України з вимогою відправити у відставку Міністра екології та природних ресурсів України І. А. Шевченка, оскільки під його керівництвом більш ніж за три місяці не відбулося жодної реформи у природоохоронній сфері, а його команда виявилася такою ж некомпетентною як і він.

Саме тому, зараз, як ніколи, важлива співпраця органів місцевого самоврядування, представників природоохоронних організацій, громадськості та науковців для розв’язання екологічних регіональних проблем.

Валентин Дудка акцентував увагу на проблемі накопичення твердих побутових відходів та зазначив, що необхідно формувати екологічний світогляд людей, починаючи зі шкільного віку. Основним шляхом зменшення кількості сміттєзвалищ є запровадження системи роздільного збирання побутових відходів та їхньої утилізації. Він закликав не бути байдужими та самостійно ініціювати природоохоронні кампанії у своїх населених пунктах.

IMG 1684

Віталій Даценко охарактеризував водний потенціал Рівненської області, який складається із 171 річки, 161 озера та 12 водосховищ. Болота займають 5% площі області. Найбільшими підприємствами-водокористувачами є Рівненська АЕС, ПАТ «Рівнеазот» та КП «Рівнеоблводоканал». Однією з основних екологічних проблем області є скид забруднених промислових та комунальних стічних вод у водні об’єкти. У 2014 році було скинуто 111,5 млн м3 зворотних вод у річки Рівненської області. Це зумовлює підвищені концентрації забруднюючих речовин та погіршення якості води.