Четвер 28 бер. 2024
На національній конференції розглянули питання низьковуглецевого розвитку України
21 груд. 2015

konf 117 грудня 2015 року в м. Київ відбулася національна конференція, на якій було презентовано Концепцію стратегії низьковуглецевого розвитку в Україні.

У заході взяли участь представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Програми розвитку ООН в Україні, природоохоронних громадських організацій, міжнародні експерти, науковці.

Модератором конференції був Сергій Волков, старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні, керівник сектору енергетики та екології. У своєму вітальному слові він зазначив, що з огляду на небезпеку глобальних кліматичних змін та у світлі рішень, прийнятих на 21-й конференції сторін Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату, перехід України до низьковуглецевого розвитку є надзвичайно важливим. У 2012 році стартував проект Створення потенціалу для низьковуглецевого зростання в Україні, який реалізується ПРООН та фінансується урядом Німеччини. Проект спрямований на те, щоб допомогти Урядові України вивести державу на низьковуглецеву траєкторію задля довгострокового економічного розвитку України. В рамках проекту експертами німецької компанії «DIW-Еcon» була виконана масштабна робота з аналізу економічного стану України та розроблена концепція стратегії низьковуглецевого розвитку в Україні.

Заступник Постійного Представника ПРООН в Україні Ініта Пауловіча привітала учасників та зазначила, що не дивлячись на економічні труднощі, які зараз переживає Україна, необхідно рухатися вперед з урахуванням засад збалансованого розвитку. Угода, яка була прийнята на кліматичній конференції у Парижі показує, що кожна країна має щось зробити для порятунку нашої планети. Україна також має певні зобов’язання і для їхнього виконання необхідно залучити державний, муніципальний і громадський сектор. Вона наголосила на важливості енергоефективності, яка має бути впроваджена в усі галузі господарської діяльності.

Ларс Хендрік, директор компанії «DIW-Еcon», коротко охарактеризував економічне та екологічне становище України і причини занепаду у цих сферах. Він зазначив, що сильна застарілість та зношеність промислових потужностей призводить до значних енерговитрат. Необхідно переходити від субсидування енергетичної галузі до інвестування у модернізацію промислового комплексу України. Цей сектор є особливо привабливим для інвесторів, оскільки вливання будуть відповідати отриманим вигодам. Він додав, що значне покращення інвестиційного клімату є ключем до сталого економічного розвитку, але його важко досягти, й позитивних результатів можна очікувати тільки у середньо- та довгостроковій перспективі.

У представленій концепції стратегії низьковуглецевого розвитку України результати моделювання за сценарієм «З інвестиціями в енергоефективність» порівнюються з сценарієм «без втручання», який моделює майбутню економічну динаміку за тим припущенням, що українська економіка продовжує розвиватися за існуючою траєкторією без додаткових вкладень у модернізацію основних засобів та без реалізації стратегії низьковуглецевого розвитку.

Потенційний вплив інвестицій оцінюється у чотирьох галузях:

–  промисловість: заходи з енергозбереження у галузях обробної промисловості, з акцентом на металургію, хімічну промисловість, виробництво неметалевої мінеральної продукції та добувну промисловість;

– комунальні послуги: виробництво теплової енергії, теплові мережі, видалення відходів;

– житловий сектор: підвищення енергоефективності будівель;

– транспорт: підвищення енергоефективності транспорту.

Загальний обсяг інвестицій, потрібних у чотирьох вищезазначених сферах, становить орієнтовно 73 млрд. грн.

Після представлення концепції учасники конференції мали можливість виступити з обговоренням та висловити свою думку.

konf 2Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що питання змін клімату є надзвичайно важливими, і в Україні вони також стають відчутними. Наша країна також має певні зобов’язання щодо скорочення кількості парникових викидів, проте з огляду на воєнні дії та знищення значної частини промислового потенціалу Сходу України, для цього будуть потрібні значні інвестиції.

Вона зауважила, що відсутність на конференції керівних осіб Міністерства екології та природних ресурсів України у черговий раз підтверджує апатичність Уряду та небажання приймати участь у розв’язанні стратегічно важливих природоохоронних питань.

Учасники конференції погодили Концепцію стратегії низьковуглецевого розвитку в Україні та після завершення заходу розпочали неформальне спілкування.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи