П'ятниця 19 квіт. 2024
На засіданні Національної екологічної ради України обговорили найважливіші природоохоронні питання
04 груд. 2015

DSC 0830 13 грудня 2015 року відбулося засідання Національної екологічної ради України. На заході були розглянуті питання реформування природоохоронної галузі, загроза продовження мораторію на перевірки підприємств, регіональні екологічні проблеми та ін. Відкриваючи засідання, голова Національної екологічної ради України Тетяна Тимочко зазначила, що останні декілька років спостерігається стрімка деградація кадрового складу Мінприроди та відсутність позитивних для довкілля рішень. Це відбувається з ряду причин, зокрема часта зміна керівників, їхній непрофесіоналізм, корумпованість та відсутність екологічного мислення. З огляду на це, питання реформування природоохоронної галузі є актуальним як ніколи. Тетяна Валентинівна зауважила, що проект такого реформування був розроблений та представлений Національною екологічною радою України ще у кінці 2014 року. Було вирішено, що цей проект буде представлено на найближчих слуханнях Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Члени Національної екологічної ради України стурбовані можливим ухваленням законопроекту, яким запропоновано продовження мораторію на перевірки суб’єктів господарювання (Проект Закону «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» № 3153 від 18 вересня 2015 р.). Було наголошено, що продовження мораторію є неприпустимим, оскільки це вже призвело до паралічу в сфері екологічної безпеки минулого року, коли його було запроваджено. Учасники засідання вирішили звернутися до народних депутатів України з вимогою внести поправку до зазначеного законопроекту, яка б дозволила перевірку господарської діяльності підприємств Державною екологічною інспекцією України та її територіальними органами.

На засіданні були висвітлені наступні регіональні екологічні проблеми: загрози об’єктам природно – заповідного фонду Одеської області (доповідав О. Чистяков, голова Асоціації рибалок України), наслідки зарегулювання р. Дніпро (Г. Романенко, голова Незалежної громадської екологічної ради Херсонської області) та стан озера Сасик (К. Косоуров).

Про досвід взаємодії екологічної громадськості з органами місцевого самоврядування в Дніпропетровській області розповів Олексій Ангурець, виконавчий директор Дніпропетровської обласної екологічної асоціації «Зелений світ», голова громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА.

Порядок денний

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи