Четвер 28 бер. 2024
Природоохоронна акція «Здай лампу – збережи природу» у Всесвітній день охорони навколишнього середовища
05 черв. 2015

IMG 43975 червня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга провела природоохоронну акцію «Здай лампу – збережи природу» за сприяння Програми розвитку ООН в Україні та Київського національного університету технологій та дизайну.

Утилізацію відпрацьованих ламп здійснювала компанія з переробки небезпечних відходів «Сігмас ЕКОЛОДЖІ», яка має всі необхідні ліцензії, відповідне обладнання та великий досвід роботи.

В акції взяли участь Сергій Волков, керівник сектору сталого розвитку, енергетики та навколишнього середовища Програми розвитку ООН в Україні, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Олександр Северин, радник з партнерства і відносин з урядом та місцевими органами влади Проекту ПРООН, Віктор Каплун,проректор з наукової та інноваційної роботи Київського національного університету технологій та дизайну.

Тетяна Тимочко зазначила, що люмінесцентні лампи дають можливість зменшити кількість спожитої електроенергії до 80 %, тому у багатьох країнах світу люди використовують саме їх. Проте, вони містять у своєму складі пари ртуті, які є токсичними. Використані люмінесцентні лампи стають небезпечними відходами, тому їх в жодному разі не можна викидати разом з побутовим сміттям. У разі потрапляння ламп на полігони, ртуть може дренувати у підземні води, створюючи небезпеку отруєння для людей, які мешкають поряд.

Вона підкреслила, що наразі державне управління в сфері охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів є малоефективним. Тому в Україні відсутня система організованого збирання та переробки люмінесцентних ламп.

Необхідно ухвалити законопроект, який зобов’яже виробників люмінесцентних ламп сплачувати податок на їхню утилізацію. Цей принцип називається «відповідальність виробника» (Producer Responsibility Principle) і затверджений у Директиві 75/442/ЕWG "Про відходи", яку наша країнамає імплементувати відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Віктор Каплун розповів прокомплексну наукову програму «Енергоефективність та енергозбереження», яка наразі реалізується у Київському національному університеті технології та дизайну. В рамках цієї програми в університеті була модернізовано три теплопункти, проведено комплексну заміну ламп накалювання на енергоощадні лампи та впроваджено автоматичну систему контролю за освітленням «Розумне КНУТД».

Під час акції мешканці м. Київ мали змогу здати на утилізацію люмінесцентні лампи, які на їх очах були перероблені за допомогоюспеціально обладнаної мобільної установки «System Herborn».

Нагадаємо, що з 24 по 26 квітня 2015 року за три дні акції «Здай лампу – збережи природу» мешканці у Києва, Сум, Рівного, Вінниці та Миколаєва здали 4 тис 286 ламп.

Довідково. В Україні щороку накопичується близько 70 млн відпрацьованих люмінесцентних ламп, а переробляють лише 20% з них. Якщо випадково розбити одну лампу, то вміст ртуті в повітрі в 160 разів перевищить гранично допустиму її концентрацію.Ртуть, потрапляючи до організму людини, накопичується і залишається там на все життя.

Докладніше

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи