Версія для друку
Громадськість та населення проти будівництва звіроферми на території майбутнього Національного природного парку
27 бер. 2015

IMG 7361

27 березня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга разом з громадськими природоохоронними організаціями організувала виїзне засідання до с. Шульгівка (Петриківський район, Дніпропетровська область), присвячене питанню будівництва звіроферми на території, яка зарезервована для створення національного природного парку «Орільський». Оскільки звіроферма єоб’єктом, що становить підвищену екологічну небезпеку, то її будівництво поставить під загрозу існування парку. Згідно з ОВНС, який надало ТОВ ВБК «Агропромінвест», у процесі функціонування звіроферми буде утворюватися велика кількість органічних відходів – 14 704 т/рік, з них 13 756 т – відходи життєдіяльності тварин. Хоч розробники запевняють, що сухі відходи будуть перетворювати на компост, фахівці стверджують, що відходи хижаків не підходять для удобрювання рослин.

У засіданні взяли участь: Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, голова Національної екологічної ради України, Юрій Грицан, доктор біологічних наук, професор, голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Вадим Манюк, кандидат біологічних наук, доцент Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Борис Барановський, кандидат біологічних наук, доцент, член Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, Павло Ломакін, голова Дніпропетровської обласної організації «Українське товариство охорони природи», представники громадських природоохоронних організацій, місцеві мешканці, ЗМІ.

IMG 7352Тетяна Тимочко зазначила, що будівництво відбувається з численними порушеннями та приховуванням інформації. Зокрема, члени робочої групи не змогли офіційно отримати від підприємства завірені копії таких документів, як ОВСН, Розділ «Санітарно-захисні зони» та повний експертний висновок щодо санітарних зон,  внаслідок чого не було можливості провести незалежну громадську експертизу. Крім цього, громадськість не змогла ознайомитися та оцінити достовірність результатів опитування жителів с. Шульгівка Петриківського району Дніпропетровської області, які нібито підтримують будівництво звіроферми на території сільської ради. Вона зауважила, що майбутнє підприємство буде здійснювати потужний вплив на довкілля, оскільки з поверхневим стоком забруднюючі речовини будуть потрапляти до русла р. Оріль та Запорізького водосховища.

Юрій Грицан наголосив на заповідній цінності та унікальності Орільського природного комплексу. Ця територія є перлиною Дніпропетровщини, тому обов’язково має бути збережена. Рівень заповідання в області є надзвичайно низьким (близько 3%), тому створення національного природного парку «Орільський» має особливе значення для розвитку природно-заповідного фонду. Безпосередньо на ділянці, яку намагається вилучити забудовник, знаходиться 11 видів рослин, занесених до Червоної книги України, та 75 видів, які є рідкісними та зникаючими на території Дніпропетровської області.

Борис Барановський зосередив увагу на погіршенні санітарно-епідеміологічної ситуації у разі появи звіроферми. Наявність великої кількості відходів життєдіяльності тварин призведе до поширення хвороб, спричинених бактеріями та паразитами. У разі потрапляння неочищених стоків у підземні води забруднення пошириться по всіх колодязях у прилеглих населених пунктах.

Крім цього, після будівництва одного промислового об’єкта з’являться й інші. Це призведе до знищення цінних природних комплексів і втрати одного з наймальовничіших куточків України.

Місцеві мешканці підтримали рішення продовжувати боротьбу за створення національного природного парку.

Докладніше