Версія для друку
В першому читанні прийнято законопроект щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи
18 бер. 2015

18 березня 2015 року народні депутати України підтримали законопроект 1850-1 про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи).

Законами України від 28.12.2014 № 71-VIII від 28.12.2014№ 72-VIII внесено зміни до статті 282 Податкового кодексу України, якими ліквідовано пільгу щодо сплати податку на земельні ділянки для заповідників, у тому числі історико-культурних, національних природних парків, заказників (крім мисливських), парків державної та комунальної власності, регіональних ландшафтних парків, ботанічних садів, дендрологічних і зоологічних парків, пам'яток природи, заповідних урочищ та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва.

Більшість територій та об’єктів природно-заповідного фонду знаходяться у державній власності та фінансуються з Державного бюджету України. Тому, уведення такого податку є неефективним для наповнення бюджету країни і потребує додаткового фінансування загального фонду Державного бюджету.

За попередніми розрахунками, установи природно-заповідного фонду Мінприроди повинні сплатити у січні місяці 2015 року податок за землю в розмірі 1062,609 тис. грн. При цьому, загальний обсяг видатків, за виключенням заробітної плати та нарахувань, у січні місяці становить 199,8 тис.грн.!

Така невеличка зміна в законодавстві призводить до знищення установ природно-заповідного фонду! Навіть ті сільради, які позитивно відносяться до установ природно-заповідного фонду не встигли прийняти рішення про пільги на сплату земельного податку.

Напередодні засідання Верховної Ради України Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до народних депутатів України з проханням підтримати законопроект 1850-1 від 27.01.2015.

Маємо надію на проходження зазначеного законопроекту в другому читанні.

Текст листа народним депутатам України