Четвер 28 бер. 2024
Баланс біорізноманіття у природі: яким чином він досягається?
27 жовт. 2014

Спеціалісти з еволюційної теорії об’єдналися з фахівцями у сфері екології для вивчення одного з найважливіших екологічних питань: «Як відбувався розвиток та підтримка балансу біорізноманіття в навколишньому середовищі ?».

«Якщо ми хочемо зберегти біорізноманіття, ми повинні мати чітке уявлення про те, що саме нам для цього потрібно», розповідає директор еволюційної та екологічної програми Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA)  Ульф Дікманн.

Зазвичай студенти природничих спеціальностей вивчають, що два види не можуть займати одну екологічну нішу і це означає, що кількість видів близька до кількості екологічних ніш. Проте, насправді це не зовсім так, адже бувають випадки, коли різні види можуть займати та займають одну й ту саму екологічну нішу, тобто живляться в однаковому місці в той самий час.

«Наприклад, оселедець та кілька займають дуже схожі ніші у Балтійському морі, оскільки живляться одним і тим же видом планктону. Як ці два види можуть тісно співіснувати – це є головним питанням для сучасної екології» – каже У. Дікманн.

Одна з теорій каже, що такі види можуть співіснувати завдяки тому, що вони по-різному реагують на зміну кількості ресурсів або інші лімітуючи фактори. Це призводить до динамічних стосунків, коли кожен вид тимчасово переважає над іншим, створюючи баланс у навколишньому середовищі.

Науковці прийшли до висновку, що необхідні подальші дослідження інших механізмів підтримки балансу біорізноманіття.

Докладніше http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140903162635.htm

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи