Четвер 18 квіт. 2024
Формування нормативно-правової бази поводження з відходами в Україні
04 серп. 2013

Всеукраїнська екологічна ліга провела засідання круглого столу

1 серпня 2013 р. Всеукраїнська екологічна ліга провела засідання круглого столу «Формування нормативно-правової бази поводження з відходами в Україні» щодо обговорення законопроектів, що стосуються поводження з відходами,
У засіданні круглого столу взяли участь автори законопроектів – народні депутати України, а також представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, природоохоронні громадські організації – члени Національної екологічної ради України.

 

Відкриваючи засідання Тетяна Тимочко – голова Всеукраїнської екологічної ліги, наголосила що поводження з відходами нині є однією з найактуальніших проблем для людства. В Україні ж вона загострюється неймовірно швидко. Щорічно в країні утворюється близько 15 млн тонн твердих побутових відходів,з них лише 5% відсортовують, а 95% захоронюють на полігонах, половина з яких є несанкціонованими, інші – вичерпали свій термін і перетворилися на екологічно небезпечні об’єкти. Площа полігонів та несанкціонованих сміттєзвалищ перевищує площу об’єктів природно-заповідного фонду.

Така ситуація з побутовими відходами склалася через відсутність системи управління відходами, наявність корупційних схем, слабкість контролю і брак інвестицій в галузь переробки відходів.

Органи місцевого самоврядування не вживають дієвих заходів для організації роздільного збирання і переробки ресурсно-цінних відходів. На загальнодержавному рівні нічого не зроблено для впровадження сучасних технологій комплексної переробки та утилізації побутових відходів. Практично не здійснюється інформаційно-просвітницька робота у сфері поводження з побутовими відходами.

Всеукраїнська екологічна ліга протягом тривалого часу вивчає і аналізує проблеми поводження з промисловими й побутовими відходами на території України та розробляє можливі шляхи їх розв’язання.

Ми вважаємо, що необхідно розпочати формування нової, інвестиційно привабливої галузі економіки, яка буде розробляти нормативно-правову базу та технологічні регламенти, розвивати інфраструктуру поводження з відходами, підтримувати наукові розробки, впроваджувати сучасні технології, сприяти поліпшенню екологічної ситуації в Україні. Запропоновані законопроекти створюють передумови для цього.

Андрій Шевченко, народний депутат України презентував законопроект №2611а від 18.07.2013 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо введення збору з виробників та імпортерів упаковки та товарів в упаковці на перероблення твердих побутових відходів)» та законопроект № 2612а від 18.07.2013 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування збору з виробників та імпортерів упаковки та товарів в упаковці на перероблення побутових відходів)».

Народний депутат вважає, що зібрані кошти необхідно акумулювати і спрямувати виключно на оплату послуг з переробки побутових відходів. Ці кошти мають надаватись тільки тим підприємствам, які мають відповідні площі та технологічні можливості для переробки побутових відходів.

Такий підхід суттєво поліпшить ситуацію, зменшить навантаження на природне середовище, сформує засади цивілізованого сектору економіки.

Іван Олексієвець, керівник Національного проекту «Чисте місто», презентував нову модель поводження з твердими побутовими відходами в Україні. Він наголосив: «загальносвітовою практикою підтверджено, що сміттєпереробні підприємства будуть економічно ефективними лише в разі адекватної оплати послуг з переробки ТПВ.

Рівень платоспроможності громадян України не дозволяє ввести додаткову оплату послуг з переробки. На сьогодні населення оплачує тільки послуги з вивезення та захоронення ТПВ, при цьому всі кошти акумулюються компаніями-перевізниками, які не зацікавлені в переробці відходів. Це і є основною причиною виникнення несанкціонованих сміттєзвалищ. Необхідно знайти джерело компенсації тарифу на переробку.

В Україні поводження з відходами здійснюється на основі Постанови Кабінету Міністрів України № 915 від 26 липня 2001 р. Слід зазначити, що за 11 років ця система довела свою цілковиту неспроможність. Кошти, які збирає ДП «Укрекоресурси», витрачаються неєфективно і не сприяють поліпшенню ситуації у сфері поводження з відходами. За цей час не збудовано жодного сміттєпереробного заводу, не впроваджено роздільного збирання сміття.
З іншого боку, підприємства, які декларують самостійну організацію прийому та утилізації тари і пакувальних матеріалів, у багатьох випадках лише демонструють імітацію такої діяльності. Законопроекти, які ми сьогодні розглядаємо, можуть суттєво покращити ситуацію».

Андрій Грущинський, генеральний директор Корпорації «Укрвторресурси» вважає що більшість відходів має ресурсну цінність і дає можливість зберігати первинно-сировинні і енергетичні ресурси. В більшості країн світу поняття «рециклінг» не лише звучить з вуст державних діячів, цьому навчають в освітніх закладах, це пропагується у ЗМІ і застосовується в повсякденній практичній діяльності усіх суб’єктів господарювання.

Критичні зауваження щодо законопроектів висловив Руслан Грузінов, заступник директора департаменту Міністерства аграрної політики та продовольства України, висловивши застереження в частині ймовірності подвійного збору з одних і тих же суб’єктів господарювання.

В обговоренні також взяли участь, Андрій Чирва, представник компанії «Крафт Фудз Україна», науковці Тетяна Омельяненко та Юлія Маковецька Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, Юлій Куцан, Академія технологічних наук та Олександр Чистяков, Асоціація рибалок України, Олег Кострикін директор Департаменту державної політики у сфері поводження із побутовими відходами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Більшість виступаючих висловили стурбованість щодо гостроти проблеми, яка обговорюється, пропонували заходи щодо зниження негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я людей, розвитку системи заготівлі вторинної сировини, роздільного збирання та переробки відходів і підвищення якості надання послуг у цій сфері, запровадження екологічно безпечних технологій утилізації та переробки відходів.
Учасники круглого столу вважають за необхідне забезпечити розроблення та прийняття законодавчих і нормативно-правових актів з питань поводження з відходами відповідно до законодавства Європейського Союзу. У підсумку вирішено: підтримати в цілому законопроекти, узагальнити висловлені пропозиції та передати народним депутатам для врахування під час розгляду законопроектів у Верховній раді України.

Докладніше на сайті Всеукраїнської екологічної ліги www.ecoleague.net.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи