П'ятниця 29 бер. 2024
Таємниці зникнення бджілки

Без названия«Через чотири роки після того, як зникне остання бджола, зникне й людство». Альберт Ейнштейн

Активісти Чернівецької ОО Всеукраїнської екологічної ліги повідомили про чергове масове вимирання бджіл після обробки в сусідньому районі плантацій соняшнику інсектицидом. Зазначається, що це явище є досить поширеним в Чернівецькій області.

Приблизно третина світового сільського господарства залежить від запилення, в основному медоносними бджолами (80–90%). Бджоли запилюють помідори, огірки, перець, баклажани, цибулю, квасолю, кабачки, капусту броколі, яблука, груші, цитрусові, каву, какао, кокоси та інші культури, що забезпечують організм людини близько 35% калорій, великою частиною вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Крім того, не варто забувати, що культури, які запилюють бджоли, є важливою складовою раціону худоби, і їх зникнення значною мірою позначиться на виробництві м’ясної продукції і, відповідно, на цінах на м’ясо.

Законодавство регулює охорону та безпеку бджільництва, проте ніхто не контролює дотримання норм. Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносів, згідно зі ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляють дату обробки, а також назву, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, потрібно проводити у вечірні та ранкові години. З огляду на токсичність усіх пестицидів для бджіл, сільськогосподарські культури, які є медоносами, потрібно обприскувати у період до або після цвітіння.

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи