П'ятниця 19 квіт. 2024
Вінницький «Верфольф»

3Мешканці смт Стрижавки, що у Вінницькій області звернулися до Всеукраїнської екологічної ліги з проханням допомогти розв’язати проблему знищення історичної пам’ятки. Неподалік від міста Вінниці знаходиться колишня ставка Гітлера «Вервольф», на місці якої у 2011 році був відкритий «Історико-меморіальний комплекс пам'яті жертв нацизму» як філія Вінницького обласного краєзнавчого музею, який, згідно з рішенням Вінницької обласної ради, фінансується за рахунок коштів обласного бюджету.

Свого часу з ініціативою прокласти сюди туристичний маршрут виступив тодішній голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, зазначаючи, що музей нагадував би про «жертви та героїзм нашого народу», «продемонстрував би обличчя ворога-фашиста», а також що, «незалежно від нашого бажання, «Вервольф» завжди приваблював до себе туристів з різних країн світу. Ми повинні показати, якого страшного ворога переміг наш народ, якою дорогою ціною це було досягнуто». Приїхавши на ставку, замість красивого, густого соснового лісу відвідувачі бачать поодинокі сосни, десятки зрубів та пеньків. Знищення лісу йде повним ходом. Вирубують не просто ліс, а Історико-меморіальний комплекс, який обіцяли «окультурювати і надавати правильного ідеологічного змісту».

Всеукраїнська екологічна ліга – громадська організація, що ставить собі за мету поліпшення екологічної ситуації в Україні, формування збалансованого розвитку, підвищення рівня екологічної освіти та культури громадян.

ВЕЛ надіслала запит до Вінницької ОДА, щоб отримати відповідь щодо законності таких дій. Ми прагнемо зберегти історичну пам’ятку часів другої світової війни. Крім того, ми виступаємо за озеленення територій України.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи