Четвер 28 бер. 2024
ВЕСНЯНА ПОБІЛКА – ЦЕ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ЗАХИСТ ДЕРЕВ

Останнім часом спалахнули дискусії навколо питання побілки дерев у Києві. Столична влада заборонила білити вапном дерева та бордюри, як це робили ще від радянських часів і донедавна.

 Заборона білити вапном дерева і малі архітектурні форми діє в Україні ще з 2006 року. Так, в ухвалених Міністерством будівництва, архітектури та житлового-комунального господарства "Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України" є пункт 9.1.17, в якому "забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми".

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти заборони, бо побілка дерев покликана захистити дерева від сонця та шкідників, що прокинулися після зимової сплячки. Однак для досягнення цього ефекту необхідно дотримуватись правил:

1. Для побілки треба обирати березневий або квітневий день, коли земля ще не встигла настільки прогрітися, щоб прокинулися зимуючі в ній шкідники. Незахищене побілкою дерево буде для них прекрасним притулком.

2. Побілкою дерев потрібно займатися тоді, коли погода суха, але ще не тепла. При дощах білити - порожня витрата часу.

3. Побілка молодим деревам з гладкою корою не потрібна.

Ставитися до побілки штамбів і скелетних гілок дерев потрібно відповідально. Причому білити слід як плодові, так і декоративні дерева.