Версія для друку
Позиція Всеукраїнської екологічної ліги щодо застосування реагентів для боротьби з ожеледицею

Настала зимова пора, і сніг на дорогах створює проблеми для руху пішоходів та транспортних засобів. Для боротьби з ожеледицею комунальні служби зазвичай використовують соляно-піщані суміші, які є ефективнішими, але завдають значної шкоди навколишньому середовищу. Сіль перетворює льодовий покрив на водно-снігову суміш, насичену солями. В процесі танення солона вода стікає у зливові каналізації або безпосередньо потрапляє у водні об’єкти. Більшість міських очисних споруд в Україні має застаріле обладнання і не розраховано на очищення вод з високою солоністю. В результаті відбувається засолення природних вод, що призводить до змін у гідрологічних екосистемах і загрожує біорізноманіттю.

Використання сольових та інших хімічних сумішей (бішофіт, хлористий кальцій) для боротьби з ожеледицею негативно впливає на стан зелених насаджень у межах міста, оскільки пошкоджується їхня коренева система.

Сіль є дуже агресивною по відношенню до багатьох матеріалів, тому зазвичай взимку громадяни страждають від псування взуття, а власникам автомобілів доводиться частіше робити ремонт через корозію металу та змінювати шини.

За кордоном сіль використовують в обмежених кількостях, а спеціальні реагенти намагаються не використовувати взагалі. У Фінляндії, Данії та Норвегії комунальні служби не зчищають сніг повністю, а залишають невеликий шар, який посипають гранітною крихтою та утрамбовують. У Швеції застосовують метод «гарячого піску» — пісок змішують з гарячою водою і розприскують на вулицях. Країни, де взимку випадає дуже багато снігу (наприклад, Канада), використовують потужні снігоприбиральні машини. Але, найсучасніший метод боротьби зі снігом та льодом застосовують в Ісландії – там під тротуарною плиткою прокладають труби, якими тече вода з гарячих джерел. Підігріваючи дороги, місцева влада ефективно розв’язує проблему ожеледиці.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає, що використання для прибирання вулиць чистої солі та хімічних реагентів є шкідливим для навколишнього середовища і пропонує:

-  посипати дороги подрібненим гранітом, щебенем (за умови обов’язкового очищення вулиць сміттєзбиральними машинами навесні);

-  застосовувати розприскування гарячої води, для ефективності у поєднанні з посипанням щебеню;

- використовувати подрібнені післяноворічні ялинки як мульчу для захисту кореневої системи дерев у місті;

- розпочинати прибирання снігу ще до закінчення снігопадів.