П'ятниця 29 бер. 2024
Круглий стіл «Бортницька станція аерації: виклики, загрози та шляхи вирішення екологічних проблем» (20 лютого 2018 року, м. Київ)

image 0 02 04 10a6dbfab0cb32b99475169c97759d338076f57b0dd83080c7afd311953c4cc6 V20 лютого 2018 року, в м. Київ у приміщенні Київської обласної державної адміністрації відбулось засідання круглого столу «Бортницька станція аерації: виклики, загрози та шляхи вирішення екологічних проблем».

Довідково.

Бортницька станція аерації (БСА) – єдине в столиці підприємство, до якого стікаються усі нечистоти міста, також підприємство забезпечує очищення стічних вод не тільки з Києва, а й з прилеглих міст і селищ Київської області. Щодня сюди потрапляє близько 1 млн т нечистот, затримується майже 10 т сміття, які після переробки перетворюються на 3 тис. т сирого осаду.. Комплекс складається з трьох блоків: Блок 1 (введений в експлуатацію в 1964 р.), Блок 2 (1976 р.) і Блок 3 (1987 р.)  Нинішній процес очищення стічних вод передбачає транспортування осаду для зберігання на мулові поля, які займають площу понад 272 га.

З вітальним словом до присутніх під час відкриття заходу звернувся Горган Олександр Любомирович, голова Київської обласної державної адміністрації. Він наголосив на важливості ключового питання круглого столу – стан Бортницької станції аерації, поділився з учасниками стратегічними пріоритетами та напрацюваннями у сфері захисту навколишнього середовища області та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю у цьому напрямку.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, розповіла про необхідність розроблення практичних рекомендацій для подолання екологічних проблем, пов’язаних з експлуатацією Бортницької станції аерації, розв’язання муніципальних проблем у сфері поводження із стічними водами, що є наразі нагально важливим, з огляду на  існуюче навантаження на застарілі потужності БСА. Вона акцентувала увагу присутніх на важливості дотримання Бортницькою станцією аерації та Дирекції з реконструкції БСА вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», Директиви ЄС про очистку міських стічних вод та налагодженні активної співпраці з органами державної влади, місцевого самоврядування (особливо територіальних громад, на які діяльність БСА здійснює безпосередній вплив), громадських організацій, науковців з метою консолідації зусиль для охорони довкілля.

image 0 02 04 b94966e1a9c06338e3f26af9530e5d2f00694705312cd219e0b7feb7576bff6d VКиреєва Вікторія Станіславівна, директор Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації представила інформацію про нинішній вплив Бортницької станції аерації на стан довкілля Київської області.

Бражник Володимир Сергійович, директор Бортницької станції аерації  ПрАТ «АК «Київводоканал» у своїй доповіді навів інформацію про технологічну схему обробки стічних вод, процеси очистки, результати моніторингу на БСА. Так, наприклад: рівень зносу обладнання і споруд в середньому по станції становить близько 80%, 10% обладнання вже повністю виведено з експлуатації, нормативи біологічної очистки стоків, за якими у 1960 роках будувалась БСА вже застарілі. Також спостерігається перевищення концентрації забруднень у стічній воді, що надходить на очистку.

Оскільки БСА знаходиться у зношеному стані та її подальше використання у такому стані не відповідає стандартам очищення стічних вод згідно директив Європейського Союзу та може призвести до аварійних ситуацій техногенного характеру, було прийнято рішення щодо проведення її реконструкції.

Лисюк Олег Володимирович, директор Дирекції по реконструкції Бортницької станції аерації   ПрАТ «АК «Київводоканал» розповів про реалізацію проекту реконструкції Бортницької станції аерації, що здійснюється спільно з Урядом Японії. Він навів інформацію про плановані показники та процеси очищення стічних вод; заходи, направлені на зменшення неприємних запахів (що є особливо актуальним для Дарницького р-ну м. Києва), план реконструкції БСА зі змінами у технологічній схемі та процес проектної реалізації.

image 0 02 04 53c8b26aeaaccbd1a1b2379d0aa277f6227b1ceab0183591797cf31cc70b2e5d V

Сучасні технологічні підходи при виборі технології очищення та обробки осадів стічних вод, які можуть бути використані на Бортницькій станції аерації представив Лессік Микола Дмитрович, т. в. о. заступника директора Науково-дослідного та конструкторсько-технологічного інституту міського господарства.

Євдокименко Віталій Олександрович, старший науковий співробітник Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України, та Павлюк Олександр Віталійович, інженер 1 категорії Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України, ознайомили учасників з пропозиціями Інституту для вирішення деяких проблем БСА. Наприклад, пониження рівня осадів для зниження навантаження на мулові майданчики, застосування геотекстильних матеріалів для зневоднення осадів та укріплення дамб. Варто зазначити, що деякі пілотні установки вже тестувались безпосередньо на території станції.

Під час круглого столу відбувались активні дискусії щодо функціонування БСА, можливих загроз та їх шляхів попередження і вирішення. За результатами засідання було підготовлено проект рішення.

Програма КС 20.02.2018

Проект рішення 20.02.2018

Євдокименко презентація

Бражник презентація

Лисюк презентація