Версія для друку
Круглий стіл «Екологічні проблеми курорту «Березівські мінеральні води» (13 березня, 2015 р., м. Харків)

IMG 559913 березня 2015 року у м. Харків відбувся круглий стіл, присвячений екологічним проблемам курорту «Березівські мінеральні води». Захід проводився в межах реалізації Місцевого плану дій з охорони навколишнього природного середовища спільно з Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації за ініціативи Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги та за активної участі представників Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого й місцевої громади.

Екологічні проблеми курорту викликали жваві та емоційні дискусії. Місцеві жителі вже три роки намагаються привернути увагу до погіршення стану курорту, незаконної забудови та оренди земель, втрати водоймищ на території курорту.

З інформацією від департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації виступила Стребкова Алла Юріївна – заступник начальника управління державної екологічної експертизи та моніторингу, начальник відділу державної екологічної експертизи, моніторингу та зв’язків з громадськістю.

IMG 5602Голова Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, к.ю.н., доцент кафедри екологічного права Національного юридичного університету ім. Ярослава в Мудрого Сергій Володимирович Размєтаєв  привернув увагу до законодавчих проблем курортних зон і наголосив на невизначеному юридичному статусі курорту «Березівські мінеральні води». Фактично «Березівські мінеральні води» не є на даний момент у курортом. Але там відбуваються дивні речі. По-перше, не зареєстровані власники та користувачі багатьох земель, на яких ведеться будівництво та інша діяльність. По-друге, не володіючи відповідними, правами санаторій «Березівські мінеральні води» здійснює незаконне тарифне водопостачання для інших суб’єктів. По-третє, запити громадських організацій до відповідальних державних органів щодо проблем курорту залишаються без відповідей по суті, найчастіше ті пишуть, що інформація конфіденційна.

Сергій Васильович  Влащенко, кандидат біологічних наук, с.н.с. НПП  «Гомільшанські ліси» розповів про екологічні мережі Харківської області та важливість включення до цих мереж курорту «Березівські мінеральні води».

Ірина Анатоліївна Селіванова, представник кафедри господарського права Національного юридичного університету, зосередилася на проблемах власності, зокрема на відповідальності держави щодо управління власністю у природоохоронних зонах.

IMG 5606Володимир Миколайович Циганков, заступник директора з наукової роботи ТОВ «УГП-БУД» докладно розповів про результати гідрогеологічного дослідження водних ресурсів в межах курорту «Березівські мінеральні води». На жаль, причин для оптимізму поки що немає. А для того, щоб дати точну оцінку, чи можливо врятувати деякі водоймища на території курорту, потрібні великі грошові ресурси та час, якого може не вистачити.

Вікторія Юріївна Томах у короткому емоційному виступі виклала точку зору місцевих жителів на безвідповідальне ставлення представників держави до проблем курорту.

Євгеній  Павлович Суєтнов, к.ю.н., представник кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого» загострив увагу на проблемах використання земельних ресурсів курорту та юридичній відповідальності за незаконне використання. Він також розповів, що деякими справами щодо оренди території курорту зараз займається прокуратура.

Геннадій Георгійович Стрижельчик з Українського державного науково-дослідного виробничого інституту інженерно-технічних і екологічних вишукувань доводив, що найважливішими є правові питання діяльності курорту, тому що без них неможливо вирішувати прикладні екологічні проблеми. Він розповів і про безконтрольний відбір води суб’єктами господарювання, що наносить велику шкоду курорту.

В результаті обговорення учасниками круглого столу прийнята резолюція, в який пропонується отримання «Березівськими мінеральними водами» статусу загальнодержавного курорту та низка конкретних кроків з вирішення екологічних проблем курорту.