Четвер 28 бер. 2024
Національний семінар "Поводження з пестицидами в Україні: проблеми, практика, зниження ризиків" (9 квітня 2015 р., м. Київ)

18319 квітня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга провела Національний семінар «Поводження з пестицидами в Україні: проблеми, практика, зниження ризиків» з метою обміну досвідом у реалізації інформаційно-просвітницької складової проекту Європейської комісії та Продовольчої і сільськогосподарської Організації ООН «Підвищення потенціалу для усунення та запобігання повторного використання непридатних пестицидів в якості моделі для вирішення проблеми невикористаних небезпечних хімічних речовин на території колишнього Радянського Союзу».

Всеукраїнська екологічна ліга здійснює інформаційну діяльність спільно з організацією «Система дій стосовно пестицидів» (PAN-UK, Великобританія) та міжнародними організаціями з питань  захисту сезонних працівників від отруєння пестицидами.

У заході взяли участь Жан-Франсуа Море, аташе–керівник сектору енергетики, навколишнього середовища, зеленої економіки, цивільного захисту Представництва ЄС в Україні, Володимир Топчій, директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України, Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Михайло Малков, Національний координатор ФАО ООН (Україна), Євгеній Федоренко, директор Департаменту екологічної безпеки та поводження з відходами Міністерства екології та природних ресурсів України, Сергій Савчук, національний координатор Міжнародної організації праці ООН, представники міжнародних організацій, міністерств і відомств, які відповідають за реалізацію Роттердамської конвенції, органів місцевого самоврядування, державних санітарно-епідеміологічних служб, станцій захисту рослин, науково-дослідних інститутів, науковці, фермери, громадські активісти, представники ЗМІ.

Учасники заходу обговорили негативні наслідки використання непридатних пестицидів на здоров’я людини та довкілля, розглянули результати впровадження проекту та надали рекомендації щодо розроблення плану дій у сфері поводження з пестицидами.

Жан-Франсуа Море привітав учасників та підкреслив, що пестициди можуть спричинити отруєння людини та довкілля навіть, якщо вони легально вироблені та правильно використані, оскільки хімічні засоби захисту рослин є дуже небезпечними речовинами. На жаль, багато хто з фермерів використовує пестициди не замислюючись над наслідками, тому необхідно приділяти увагу питанню просвіти сільського населення щодо роботи з ними.

zal 9.04.15Він зазначив, що у Європейському Союзі законодавчо затверджені правила сталого поводження з пестицидами для зниження ризиків отруєння людини та навколишнього середовища. Ці норми викладені у відповідній директиві, і хоча Україна поки що не зобов’язана імплементувати її у повному обсязі, необхідно рухатися у цьому напрямку.

Для досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття світ має перейти на збалансоване ведення сільського господарства, і Україна повинна приєднатися до цього руху. В свою чергу, Європейський Союз використовує свої можливості для надання допомоги Україні для цього.

Тетяна Тимочко у своєму виступі акцентувала увагу на негативних наслідках неправильного використання пестицидів для довкілля та здоров’я людини. Зокрема, потрапляючи у поверхневі та підземні води, великі концентрації пестицидів створюють загрозу отруєння місцевих мешканців та біоти. Забруднені пестицидами ґрунти мають розглядатися як небезпечні відходи та утилізовуватися відповідним чином.

1829В рамках проекту «Підвищення потенціалу для усунення та запобігання повторного використання непридатних пестицидів в якості моделі для вирішення проблеми невикористаних небезпечних хімічних речовин на території колишнього Радянського Союзу», який реалізує Всеукраїнська екологічна ліга, було проведено опитування сільських мешканців, фермерів та сезонних робітників для визначення їхньої обізнаності щодо необхідності використання засобів індивідуального захисту під час обробки рослин та негативних наслідків пестицидів на здоров’я людини. Дослідження показало, що великий відсоток населення при роботі з пестицидами використовує не повний комплект засобів індивідуального захисту, або не використовує їх взагалі. Ті люди, які після обробки рослин відчували головний біль, нудоту або інші прояви поганого самопочуття, майже ніколи не зверталися до лікаря, надаючи перевагу самолікуванню. Такий низький рівень обізнаності населення свідчить про необхідність проведення масштабної інформативної роботи у сфері поводження з пестицидами.

У 2014 році Всеукраїнська екологічна ліга разом з компанією Сігмас Еколоджі провела інвентаризацію та перезатарювання непридатних пестицидів у Житомирській області. Було очищено Коростенський, Овруцький, Олевський та Лугинський райони та перезатарено у герметичні ємності приблизно 95 т непридатних пестицидів.

У 2015 році Всеукраїнська екологічна ліга започаткувала Громадську інвентаризацію непридатних пестицидів в Україні.

Володимир Топчій охарактеризував проблему непридатних пестицидів, зазначивши, що згідно з офіційними даними наразі в Україні знаходиться приблизно 8 тис т непридатних та заборонених до використання отрутохімікатів. Вони зберігаються на 719 складах, з яких тільки 250 перебувають у задовільному стані. Це означає, що зруйновані склади є джерелом забруднення ґрунтів та водних об’єктів.

IMG 2013 488x325Він зауважив, що в зв’язку з інтенсифікацією сільського господарства збільшується кількість пестицидів, які використовують для обробки рослин. Саме тому необхідно проводити моніторинг стану сільськогосподарських земель та заходи зі зниження ризиків від використання агрохімікатів.

Михайло Малков наголосив на важливості інформування населення про проблему непридатних пестицидів. Він також зауважив, що зараз на українському ринку пестицидів надзвичайно багато контрафактної продукції, яка становить небезпеку для довкілля та здоров’я людей, оскільки діюча речовина цих засобів захисту рослин не пройшла необхідних досліджень.

Сергій Савчук акцентував увагу на тому, що сільське господарство традиційно не сприймається як небезпечна галузь виробництва. Проте, методи та засоби, які у ньому використовуються, впливають не лише на виробників с/г продукції, але й на громаду.

IMG 2099 490x327Питання, пов’язані з розробкою дієвих заходів для управління ризиками у цій сфері мають між секторальний характер. І першим кроком у цьому напрямку повинна бути заборона дитячої праці у сільському господарстві. Другим важливим моментом є спрощення системи визнання професійних захворювань тих осіб, які працювали у агропромисловій сфері. Це є необхідним, оскільки наслідки хронічного отруєння пестицидами мають віддалений характер.