П'ятниця 29 бер. 2024
Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

4–5 листопада 2014 року в м. Києві відбувся Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

 Збірка матеріалів Національного форуму "Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології"

Резолюція

Інформаційне повідомлення

026

 

На ньому було розглянуто такі питання:

- Роздільне збирання побутових відходів в Україні: проблеми
та перспективи.

- Адаптація українського законодавства до європейських вимог та стандартів у сфері поводження з відходами.

- Нова інфраструктура та передові технології поводження з відходами: як гарантувати екологічну безпеку та рентабельне перероблення відходів.

- Інформаційна політика для суспільства, розвиток освітніх програм, спрямованих на підвищення рівня обізнаності населення щодо необхідності роздільного збирання відходів.

- Тарифна політика щодо поводження з побутовими відходами в Україні.

- Поводження з небезпечними відходами в Україні.

- Технології перероблення, очищення та утилізації забруднених мулів, утворених внаслідок діяльності гідротехнічних споруд.

- Міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з побутовими відходами.

 zalОрганізаторами Форуму виступили Всеукраїнська екологічна ліга, Центр муніципальних технологій, Центр екологічної освіти та інформації.

IMG 7333На початку Форуму голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Валентинівна Тимочко зазначила, що не зважаючи на складну ситуацію в країні, в Україні є багато екологічних проблем, які потребують вирішення. Поводження із відходами є ключовим питанням, на яке має бути спрямована увага підприємців, науковців та громадськості. Сьогодні Україна потерпає від накопичення відходів, адже щороку з’являється катастрофічна кількість сміття – майже 450 млн т, швидкість утворення якого значно перевищує швидкість його утилізації. Вона підкреслила, що на переробку йде не більше ніж 3%, іншу ж частину захоронюють на полігонах. На її думку надзвичайно важливу роль у формуванні збалансованої систем поводження з відходами відіграє законодавча база. У 2012 році експерти Всеукраїнської екологічної ліги розробили законопроект «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакетів», який було подано на розгляд депутатам Верховної Ради України, проте він так і не був прийнятий (повністю виступ Т.Тимочко можна подивитися тут).

IMG 7414До участі у Форумі були запрошені представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання для збирання, транспортування, зберігання та переробки відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

Програма Національного Форуму "Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології" 2014 р.