П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Всеукраїнська екологічна ліга направила до Президента України звернення з пропозицією переглянути рішення про об’єднання Міністерства енергетики з Міністерством екології.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги проаналізували діяльність Міністерства енергетики та захисту довкілля. За п’ять місяців, що минули з часу об’єднання Міністерств, екологічна ситуація не змінилась на краще!

Спостерігаються негативні явища, які у подальшому будуть лише загострюватись:

1. Призначення і розподіл обов’язків заступників Міністра триває кілька місяців. Невідповідна фахова підготовка заступників, відсутність досвіду роботи у природоохоронних структурах. Структура нового Міністерства є невизначеною.

2. Практично зупинена діяльність Державної екологічної інспекції України у зв’язку з неефективною кадровою політикою, зокрема, призначення на посаду т.в.о. голови ДЕІ особи без належної фахової підготовки. Конкурс з відбору кандидатури на керівні посади ДЕІ відбувся півтори місяці потому. Але і досі Міністр не призначає керівника, що посилює кризову ситуацію у інспекції.

3. Неприйнятно зменшено кількість працівників у Міністерстві, які опікуються питаннями збереження живої природи та заповідних територій
(у % відношенні до загальної кількості працівників). Станом на сьогодні не виконуються в повному обсязі повноваження та відповідальність за виконання міжнародних конвенцій, угод та директив, які раніше були закріплені за Міністерством екології та природних ресурсів України.

4. Очевидний потенційний конфлікт інтересів внаслідок об’єднання Міністерства енергетики, підприємства якого є найбільшими забруднювачами довкілля, і Міністерства екології, що покликане охороняти довкілля.

5. Призупинення діяльності щодо імплементації природоохоронних зобов’язань із впровадження 29 директив та регламентів Європейського Союзу у сфері захисту довкілля відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

6. Внаслідок воєнної агресії Росії та окупації частини Луганської та Донецької областей природним екосистемам завдано колосальних збитків, значні території заміновані, некероване закриття великої кількості шахт на окупованій території вже призводить до катастрофічних наслідків для довкілля, зокрема, через припинення відкачування шахтних вод відбувається підтоплення і затоплення великих площ прилеглих міст і селищ. На жаль, керівництво Міністерства енергетики та захисту довкілля не надає питанням екологічної безпеки Донбасу належної уваги.

7. За минулі п’ять місяців керівництво Міністерства не представило бачення реформування природоохоронної галузі та подолання корупції.

З огляду на зазначене, ми вважаємо, що рішення про об’єднання Міністерства екології та Міністерства енергетики є таким, що негативно позначається не лише на стані довкілля і здоров’я населення України, а й на міжнародному іміджі України.

Всеукраїнська екологічна ліга направила до Президента України звернення з пропозицією переглянути рішення про об’єднання Міністерства енергетики з Міністерством екології.

Жодні реформи не можуть здійснюватися за рахунок деградації природних екосистем, погіршення стану довкілля і здоров’я українців!

З текстом листа можна ознайомитись нижче:

Лист ВЕЛ щодо Міністерств

Також доступне до перегляду відео виступу голови Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяни: https://www.youtube.com/watch?v=3DBinY1K8pw