Четвер 18 квіт. 2024
Інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» зустрічає нових друзів

ІПЦ зустрічає нових друзів2Географія гостей Виграєва постійно розширюється. Сьогодні до нас завітали представники громади Гіфгорна – містечка у Нижній Саксонії (Німеччина). Вони приїхали до Корсуня-Шевченківського (Черкаська область) на міжнародну конференцію і не змогли не скористатися нагодою відвідати наш Інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта». Зрозуміло, що гостям припала до душі робота Всеукраїнської екологічної ліги щодо навчання дітей використовувати екологічно дружні технології та розуміти їх сутність.

Коли ВЕЛ обирала місце для облаштування екологічного інформаційно- просвітницького центру, стало зрозумілим, що школа Виграєва має «правильну екологічну історію». Їй 104 роки і збудована вона разом із сотнею інших за проектом архітектора мецената Опанаса Сластіона. Вже тоді були зрозумілими засади енергоощадності, до яких сучасна людина лише зараз повертається обличчям. Це товсті стіни, обкладені якісною цеглою, ретельно продумана система вентиляції та обігріву, високе горище, утеплені природними матеріалами віконниці...

ІПЦ зустрічає нових друзів3За 100 з лишком років ця будівля бачила різне. І, безперечно, вона потребувала оновлення. Після її закриття як навчального закладу цю школу могла спіткати доля тисяч інших сільських шкіл – руйнування і забуття.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги та фахівці-будівельники провели ретельне дослідження та експертизу будівлі з метою її відновлення і збереження.

За підтримки проекту ПРООН/ГЕФ було змонтовано нову систему опалення з використанням твердопаливних котлів, встановлено енергозберігаючі вікна, сонячні батареї, аератори для водяних кранів, започатковано роздільне збирання відходів (скло, папір, пластик) та електронних компонентів (плат і батарейок), збудовано локальні очисні споруди, висаджено ділянку енергетичної верби та створено дослідницькі ділянки органічного землеробства. Діти і дорослі, які відвідують Інформаційно просвітницький центр «Екологічна варта», вчаться жити в злагоді з природою і знайомляться з кращими практиками збалансованого розвитку.

ІПЦ зустрічає нових друзів5Зусиллями Всеукраїнської екологічної ліги – громадської організації за підтримки міжнародних організацій і небайдужих українців врятована від руйнування справа наших славних предків. Прекрасна будівля земської школи отримала друге життя. Тут знову чути дитячі голоси, дзвенить їхній життєрадісний сміх. Сотні дітей стали ближчими до природи, в стінах центру вони знайшли нових справжніх друзів.

Гостей з Німеччини здивувало і вразило побачене у старовинній школі маленького українського села. Вони завітали до музею сільської школи, оглянули кімнати, де живуть діти, навчальні класи, костюмерну, медпункт, теплий спортивний зал, басейн і футбольне поле.

Ми домовились з німецькими колегами про проведення наступного літа міжнародного семінару для дітей з України та країн Євросоюзу, бо питання збереження довкілля не мають кордонів.

А наші сьогоднішні гості з Німеччини повезуть у своїх серцях промінчик світла і тепла гостинного Виграєва!

ІПЦ зустрічає нових друзів1